top of page

ניתוח קטרקט
מההכנה ועד להתאוששות

איך מתכוננים לניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט מודרני מבוצע לרוב בהרדמה מקומית.

אין צורך בצום ומותר לאכול ארוחה קלה לפני הניתוח.

במקרים נדירים הרופא ימליץ על טשטוש או הרדמה כללית. במקרים אלה בלבד יש להקפיד על צום: הפסקת אוכל 6 שעות טרם הניתוח והפסקת שתיה 3 שעות לפני הניתוח.

תרופות – מטופלים שמקבלים טיפול קבוע (לחץ דם, סוכר, מדללי דם וכו') חייבים להמשיך את הטיפול כרגיל.

בבקשה להגיע ללא תכשיטים (להשאיר בבית צמידים, עגילים, טבעות, שרשראות, שעון וכו').

ביום הניתוח חייבים להגיע עם מלווה.

מומלץ לרכוש את הטיפות לפי המרשם שקיבלתם מבעוד מועד. הוראות שימוש בטיפות ינתנו רק אחרי הניתוח.

יש להגיע לניתוח עם בדיקות דם (ספירה, כימיה), אק"ג וסיכום מחלה מרופא המשפחה.

מטופלים המקבלים קומדין צריכים להמשיך את הטיפול הקבוע כרגיל ולהגיע לניתוח עם בדיקת INR עדכנית עד 48 שעות.

בבקשה להגיע לניתוח בזמן!!!

מה קורה בבית החולים ביום הניתוח

ראשית, חשוב להגיע בזמן שנקבע כדי שתהליך הקבלה וההכנה לניתוח יהיה מיטבי.

יש להיערך לשהות של כמה שעות בבית החולים (כולל קבלה, בדיקה רפואית, טיפות הרחבה, הערכת מרדים לפי הצורך, זמן הניתוח וההתאוששות).

בבית החולים יש לפנות לקבלה (אסותא קומה 8, מדיקה קומה 3), שם מתבצע תהליך זיהוי, רישום והסדר תשלומים (טופס 17/ התחייבות/ תשלום).

בהמשך מועברים לבדיקת האחות שכוללת תשאול, בדיקת מדדים, קבלת תוצאות בדיקות ומסמכים, לבוש בגדי בית חולים, הכנה לקראת הניתוח וטיפות להרחבת האישון.

הרופא יגיע לבדיקה קצרה, להסבר, לסימון העין המנותחת ולהחתמה על הסכמה לניתוח.

כשיגיע תורכם יקראו לכם לחדר הניתוח.

בתום הניתוח העין תכוסה במגן פלסטיק שקוף ועוברים להתאוששות. הראיה תהיה מטושטשת וצפויה להשתפר בהדרגה בתוך כמה ימים. אחרי מנוחה קצרה תקבלו הסבר על המשך הטיפול וזילוף הטיפות ויקבע לכם תור לביקורת למחרת. כל מטופל יקבל סיכום מחלה ודף הסבר וישוחרר לביתו. לא ניתן להשתחרר ללא מלווה!!

מה קורה בחדר הניתוח

כשיגיע תורכם ואחרי בדיקת מוכנות סופית של האחות, יגיע סניטר ללוות את המטופל לחדר הניתוח. שם המטופל יועבר למיטה מיוחדת. ההכנות לניתוח עצמו אורכות זמן. כל מטופל יחובר למוניטור למעקב אחרי פעילות הלב, לחץ הדם והסטורציה. כל מטופל יקבל תוספת חמצן באופן רוטיני.

בהמשך מזלפים טיפות ורוחצים את העפעפיים והעור סביב העין בחומר חיטוי. מכסים את הגוף בכיסוי סטרילי עם פתח שמתאים לגודל העין. אחרי ניקוי נוסף מזלפים טיפות הרדמה ומתחילים בניתוח.

ניתוח הקטרקט מבוצע לרוב בהרדמה מקומית עם טשטוש קל. לצורך ההרדמה משתמשים בטיפות הרדמה מיוחדות שמרדימות רק את החלק הקדמי של העין. יש בכך יתרון גדול ובזכות כך ניתן להמנע מהסיכונים הכרוכים בהרדמה כללית וההחלמה הרבה יותר קלה ומהירה. במהלך הניתוח המטופל יכול לשמוע את הצוות הרפואי ולתקשר איתו. הניתוח אינו כרוך בכאב. רוב המטופלים המרגישים תחושת לחץ קלה וזמנית בחלק משלבי הניתוח. בזמן הניתוח משתמשים במכשירים שונים להוצאת העדשה העכורה מהעין (הקטרקט), ובהמשך מכניסים לעין שתל עדשה מיוחד מפלסטיק שמחליף את העדשה העכורה. כל העבודה מתבצעת בשיטות מתקדמות עם מכשירים בקוטר כ- 2 מ"מ. במהלך הניתוח המטופל מתבקש לשכב במנוחה על הגב, להסתכל קדימה בתנוחה ניטרלית ולא לזוז. בתום הניתוח מכסים את העין במגן פלסטיק שקוף ועוברים להתאוששות.

הבהרה – רוב ניתוחי הקטרקט מבוצעים בהרדמה מקומית בדרך שתוארה. הצוות הרפואי ערוך ומורגל בהדרכת המטופל תוך כדי הניתוח כיצד להניח את הראש ולהיכן להפנות את המבט. חלק מהמטופלים מביעים לפני הניתוח חשש שמא יזיזו את העין בטעות בזמן הניתוח. הצוות הרפואי משתמש במכשירים משוכללים ובטכניקות שונות כדי למנוע או לנטרל תנועות של הראש או העין במהלך הניתוח.

ההחלמה מניתוח הקטרקט

ההחלמה מניתוח הקטרקט לרוב קלה ואינה מחייבת הערכות מיוחדת. אחרי הניתוח עוברים להתאוששות לכמה דקות, מקבלים הסבר ומשתחררים הביתה. לא ניתן להשתחרר ללא מלווה.

כחצי שעה אחרי הניתוח צפוי כאב קל בעין ותחושת חול או גוף זר. מדובר בסימפטום צפוי ולא מסוכן. אם צריך אפשר להיעזר במשככי כאבים סטנדרטיים - למשל אקמול, אופטלגין או אדוויל. הכאב צפוי להשתפר או לחלוף ביום שלמחרת הניתוח.

חזרה לפעילות – אפשר להמשיך בפעילות יומיומית ביתית רגילה. אפשר לצפות בטלוויזיה, להשתמש בטלפון ובמחשב, לבשל ולהתנהל כמעט כרגיל. מותר לצאת מהבית להליכה או לקניות. אין בעיה להרים משאות קלים כמו שקית סופר. יש להימנע מפעילות חריגה או מאומצת, התעמלות, הרמת משאות כבדים וכיפוף כלפי מטה.

מגן פלסטיק – בשבוע שאחרי הניתוח חשוב שהעין תהיה מוגנת כל הזמן, ביום – מגן פלסטיק, משקפי שמש או משקפיים, בלילה -  מגן פלסטיק. אין צורך בהגנה לזמן ארוך יותר.

מגע בעין – אסור לגעת בעין כלל למעט זילוף הטיפות, במיוחד בשבועיים הראשונים.

רחצה וניקיון – מותר לרחוץ את הגוף כרגיל. אפשר לחפוף את השיער בהטיית הראש אחורנית כמו במספרה. יש למנוע כניסת מים לעין במשך חודש אחרי הניתוח. אסור לרחוץ בים או בבריכה חודש אחרי הניתוח.

טיפול – יש להקפיד על זילוף הטיפות לפי המלצת הרופא. ההתמדה בטיפול חיונית להצלחת הניתוח. יש להמשיך בטיפול הרפואי הקבוע כולל מדללי דם וטיפות לגלאוקומה (לחץ) כרגיל. אם צריך לזלף כמה סוגי טיפות יש להמתין 3 דקות בין תרופה אחת לשניה. לפני זילוף הטיפות יש לרחוץ את הידיים במים ובסבון ולנגבן במגבת נקיה. רצוי להיעזר בבן משפחה.

ראיה – מיד אחרי ניתוח הקטרקט הראיה תהיה מטושטשת, ויש לצפות לשיפור הדרגתי בתוך כמה ימים או שבועות בודדים.

סימני אזהרה – אחרי ניתוח הקטרקט צפויה תחושת יובש ואי נוחות בעין. הרגשה זו משתפרת בתוך כמה ימים או כמה שבועות. אם במקום שיפור הדרגתי בתחושה או בראיה מופיע כאב שהולך ומתגבר, תחושת לחץ חזקה או ירידה פתאומית בראיה יש לפנות לבדיקה דחופה של רופא עיניים.

סיבוכים אחרי ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט הוא הניתוח הנפוץ ביותר בעולם. למעשה כל אחד יזדקק לניתוח קטרקט ושכיחותו עולה עם הגיל. ניתוח קטרקט נחשב בטוח מאוד עם שיעור הצלחה של 97%.

כמו כל פעולה רפואית ניתוח קטרקט כרוך בסיכון. הסיכונים העיקריים הם זיהום, דימום, פגיעה ברשתית, פגיעה בקרנית, צורך בניתוחים חוזרים, פגיעה בעפעפיים, צריבה ותחושת יובש בעיניים. גם אם מופיעים סיבוכים ברוב המקרים ניתן לטפל בהם בהצלחה תוך שמירה על ראיה טובה.

קטרקט משני – עכירות בקופסית האחורית אחרי ניתוח קטרקט

סוג זה של קטרקט שונה מהסוגים האחרים שהוזכרו, והוא מופיע רק אחרי ניתוח קטרקט. בעוד שהאחרים מופיעים רק לפני ניתוח קטרקט. בעוד שבסוגי הקטרקט שהוזכרו קודם העדשה עצמה עכורה, כאן מופיעה עכירות או הצטלקות רק בקפסולה האחורית של העדשה. בזמן ניתוח קטרקט מודרני לא מסירים את העדשה כולה, אלא פוערים פתח בקפסולה הקדמית של העדשה ומנקים את החומר הפנימי, תוך הקפדה לא לפגוע בקפסולה האחורית. בתום התהליך נשארת המעטפת הטבעית של העדשה שבחלקה הקדמי יש פתח. דרך הפתח הזה משתילים שתל עדשה לקופסית במקום תוכן העדשה הטבעי שהיה שם קודם. אחרי ניתוח הקטרקט מתחיל תהליך שנמשך חודשים ושנים במהלכו הקפסולה הטבעית של העדשה עוברת תהליך הצטלקות ועכירות שמפריע לראיה. זהו הקטרקט המשני.

הפתרון לקטרקט משני הוא טיפול לייזר (ולא ניתוח קטרקט). מדובר בטיפול לייזר מסוג יאג שבאמצעותו יוצרים פתח זעיר בקוטר כמה מילימטרים בקפסולה האחורית שיאפשר לאור לעבור דרך העדשה השקופה במקום דרך רקמת הצלקת. מדובר בהליך רפואי שאורך מספר דקות ואינו כרוך בכאב. בידיים מיומנות הסיכון לסיבוך מאוד קטן. ד"ר אמיר חדייר בעל מומחיות בטיפול זה בנוסף למומחיותו בניתוחי קטרקט וניתוחי רשתית.

bottom of page