top of page
הזרקות.jpg

חור מקולרי

חור מקולרי הוא חור שמתפתח במרכז המקולה, במרכז שדה הראיה, במקום בו חדות הראיה מקסימלית ובו ההפרעה בראיה היא הקשה ביותר. החור המקולרי שונה מחורים בהיקף הרשתית והטיפול בו שונה. החור המקולרי נגרם מכוחות משיכה שפועלים על הרשתית באיזור המרכזי. החור המקולרי נגרם באופן אופייני במרכז כי שם הרשתית הכי דקה והכי חלשה.

חור מקולרי נגרם בדרך כלל כחלק מהשינויים בעין הקשורים לגיל, אך הוא יכול להופיע גם בגיל צעיר אחרי טראומה.

חור מקולרי

התסמינים של חור מקולרי

  • פגיעה במרכז שדה הראיה

  • עיוות בראיה

מתי צריך לטפל בחור מקולרי

חור מקולרי גורם להפרעה קשה בראיה. ללא טיפול הראיה בדרך כלל מתייצבת סביב 6/60 ולא מחמירה מעבר לכך. ניתן להציע טיפול לחור מקולרי כדי לנסות לשפר את הראיה. השיפור בראיה תלוי בהרבה גורמים למשל כמה זמן עבר מאז הופיע החור המקולרי (מתי זה קרה ולא מתי גילוי אותו), המראה של החור המקולרי בבדיקה ובצילומים, הטכניקה הניתוחית, המיומנות של המנתח ותהליך הריפוי של הרשתית.

הטיפול בחור מקולרי

הטיפול בחור מקולרי הוא ניתוח ויטרקטומיה, שבהלכו מקלפים קרומים מעל פני השטח של הרשתית במטרה לשחרר את המתיחה שפוערת את החור.

הניתוח מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית עם טשטוש קל ואורך כשעה. במהלך הניתוח העין מורדמת ולא חשים בכאב, ואפשר לתקשר עם הצוות הרפואי תוך כדי הניתוח.

הגישה לרשתית עוברת דרך הזגוגית. במהלך הניתוח נעזרים במכשירים מתקדמים בקוטר של כ- 0.5 מ"מ ובאמצעותם מגיעים לחלל הזגוגית. לפני שמטפלים ברקמת הצלקת ומסירים אותה מעל פני הרשתית צריך לנקות את חלל הזגוגית היטב. בהזדמנות זו ניתן לבצע בדיקה יסודית מאוד של הרשתית כולל ההיקף. אם מוצאים קרעים או חורים ברשתית ניתן לטפל בהם בלייזר. בתום השלב הזה עוברים לקילוף קרומים מפני הרשתית ובסיום מזריקים לחלל העין גז רפואי שמטרתו לעזור לתהליך סגירת החור המקולרי.

בתום הניתוח המטופל משתחרר לביתו עם עין חבושה. אחרי הניתוח לא צפוי כאב, אך במקרים רבים יש תחושה קלה של אי נוחות או גוף זר בעין שחולפת בתוך כמה ימים או כמה שבועות.

הצלחת הניתוח תלויה מאוד בשיתוף הפעולה של המטופל והצמדות להנחיות. ללא הקפדה על ההנחיות סיכויי ההצלחה פוחתים במידה משמעותית. מרגע סיום הניתוח הרופא יבקש מהמטופל להקפיד על תנוחת ראש: מבט למטה לכיוון הרצפה או שכיבה על הצד בזמן השינה למשך שבוע. יש להקפיד על תנוחת הראש כל הזמן למעט הפסקות של דקות בודדות בכל שעה. מדובר על הגבלה לא קלה ויש להיערך לכך מראש. הגז הרפואי מתנדף מהעין מעצמו בתוך כחודש. במשך זמן זה חל איסור מוחלט לטוס ולנסוע למקומות גבוהים או נמוכים (למשל נסיעה ממישור החוף לירושלים או לים המלח). חובה לידע את הצוות הרפואי אם יש צורך בניתוח בזמן שהעין מלאה בגז רפואי.

ניתוח ויטרקטומיה מודרני נחשב לבטוח מאוד, אך כמו כל פעולה רפואית הוא כרוך בסיכון. הסיכונים העיקריים הם זיהום, דימום, פגיעה ברשתית, צורך בניתוחים חוזרים, פגיעה בעפעפיים, צריבה ותחושת יובש בעיניים. גם אם מופיעים סיבוכים ברוב המקרים ניתן לטפל בהם בהצלחה תוך שמירה על ראיה טובה.

bottom of page