רשתית
מהי הרשתית?
הרשתית היא האיזור בעין שאחראי על עיבוד ראשוני של התמונה שהעין קולטת לאותות חשמליים. שמה נגזר מהמילה רשת. גם בלטינית retina נגזרת מהמילה רשת rete. הרשתית מצפה את החלק האחורי של העין בדומה לשקית ניילון המצפה את החלק הפנימי של קערה. הרשתית היא למעשה רקמת מח עם תאי חישה שמסוגלים לתרגם גירוי אור לאותות חשמליים. תאי החישה ברשתית נקראים קנים ומדוכים. הקנים אחראיים בעיקר על ראיה בתנאי תאורה ירודים (ראית לילה), והמדוכים אחראיים בעיקר על ראיה בתנאי תאורה טובים (ראית יום) ומאפשרים רזולוציה גבוהה וראית צבע. אפשר להמשיל את הרשתית לפילם שבמצלמה.
נוסף על תאי החישה (פוטורצפטורים) מצויים ברשתית גם תאי עצב שאחראיים על הולכת האותות תוך כדי עיבוד ראשוני. מכל תא חישה (פוטורצפטור) נמשך סיב עצב זעיר. סיבי העצב מכל היקף הרשתית נאספים ומתאגדים לכיוון עצב הראיה שמשמש ככבל תקשורת ומוביל את האותות החשמליים מהעין למח. הרשתית היא רקמה מאוד עדינה ומאוד פעילה מבחינה מטבולית. צריכת החמצן ברשתית היא מהגבוהות ביותר בגוף.
הזגוגית היא רקמה דמוית ג'ל הממלאת את רוב חלל העין ובאה במגע עם החלק הפנימי של הרשתית. בגלל הסמיכות ביניהן הרבה פעמים הבדיקות והטיפולים מערבים את הזגוגית והרשתית יחד.
בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית מאוד גדולה בכל נושא האבחון והטיפול במחלות הרשתית. ישנם מצבים ומחלות רבים הפוגעים ברשתית לרובם ניתן להציע טיפול. הטיפולים העיקריים בתחום הרשתית הם:
טיפולי לייזר
הזרקות תוך עיניות לזגוגית
חיגור
ויטרקטומיה